Blogurile nu mai sunt la modă. Și totuși, între exemple spuse oral la curs, discuții animate la seminar, concluzii profesional formulate în articole de cercetare și o puzderie de podcasturi și vodcasturi, uneori, când vrei să înțelegi un subiect anume, dai un search pe Google și afli posibile răspunsuri pe câte un blog de care nu știai. Așa mi-am propus să fie și acest blog: o sursă de puncte de vedere cu sens despre transformările cu care se confruntă liderii de azi, indiferent că vorbim despre sustenabilitate ori digitalizare.
Mă numesc Florina Pînzaru și sunt profesor universitar și consultant în management și marketing. Am experiență managerială în în calitate de decan, după ce am lucrat în marketing de corporație. Sunt, totodată, cercetător pe teme de transformare digitală, adoptarea strategică a sustenabilității și creare de valoare. Am decis să lansez acest blog cu credința că, uneori, este nevoie de opinii scrise pe teme de interes la birou și care, deși rămân subiective ca orice opinii, sunt documentate. Propria mea experiență se reflectă aici, alături de analizele realizate și concluziile la care am ajuns pe diverse subiecte discutând cu colegi, doctoranzi și studenți. Niciunul dintre punctele de vedere prezentate nu angajează în vreun fel pe nici una dintre organizațiile cu care am colaborat sau colaborez.
Sper să îți fie utilă vizita pe blogul Managerial.ro!
CV-ul meu aici. Profilul meu academic: Google Academic / Research Gate
Câteva proiecte și activități:
Experiență de management universitar
- Conduc, din septembrie 2011, Facultatea de Management din SNSPA (FM-SNSPA), în calitate de decan. În această perioadă, facultatea a fost acreditată pentru programul de licență, a lansat, dezvoltat și acreditat patru masterate (dintre care două cu predare în limba engleză). Începând cu 2019, FM-SNSPA este motorul programelor doctorale de Management din cadrul Școlii Doctorale Multidisciplinare a SNSPA. În cadrul facultății sunt dezvoltate, de asemenea, trei centre de cercetare de impact și două reviste academice de calitate.
- Am fost coordonator executiv de masterat în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice din SNSPA (Management și comunicare în afaceri din 2004 & Brand management și comunicare corporatistă din 2009 – până în 2016). Experiența de coordonator de masterat a început în 2004, odată la lansarea de către SNSPA a primelor masterate online din România. Implicarea de atunci în proiectul de definire a unei platforme eficiente de elearning sincron (chiar dacă tehnologia și costurile nu permiteau la acea vreme video & audio) și de construcție a unei metodologii unitare de predare și interacțiune cu studenții s-a dovedit de mare folos la debutul pandemiei de Covid-19.
Visiting Professor în Franța și Polonia
Am experiență de Visiting Professor la mai multe universități din afara României. Începând cu 2019, predau constant la ISIT Paris, Franța, unde sunt titular al cursurilor de Economie și de Management și Marketing. De asemenea, am fost profesor invitat în mai multe rânduri la Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Polonia, începând cu 2016, în calitate de cadru didactic asociat pentru cursurile de Marketing și de Cercetări de marketing.
Experiență în marcom
În perioada 2006-2011, am coordonat managementul comunicării de marketing pentru Distrigaz Sud / GDF SUEZ Energy Romania / ENGIE Romania, gestionând toate strategiile și activitățile de comunicare de marketing adresate atât clienților rezidențiali, cât și business. În această calitate, am inițiat și coordonat realizarea revistei de popularizare a tematicilor de energie Oxygen, publicată de ENGIE România trimestrial, în tiraje de câte 10.000 de exemplare. Am conceput și coordonat multiple programe de comunicare informativă de explicitare a problematicilor de energie pentru clienții ENGIE România. Am gestionat proiecte și activități de branding, de rebranding, campanii integrate de promovare etc. Am continuat colaborarea cu ENGIE România în calitate de consultant de comunicare comercială pentru proiecte punctuale în perioada 2011-2016.
Inițiere și organizare de evenimente internaționale
- Am inițiat în 2013 conferința internațională Strategica și am condus până în 2021 organizarea acesteia. Începând cu 2022, am rămas Chair al conferinței. Acest eveniment academic de tradiție a beneficiat în toți acești ani de parteneriatul SNSPA cu BNR, de colaborarea cu SAMRO și a ajuns la niște rezultate impresionante: sute de participanți din zeci de țări, volume indexate Clarivate Analytics, workshopuri și mese rotunde de impact. Nimic nu ar fi fost posibil fără echipa de organizare din cadrul Facultății de Management a SNSPA.
- Am inițiat și organizat, în 2021 și 2020, SNSPA International Week: două evenimente maraton, prin care zeci de lectori de pe toate continentele au susținut prelegeri și workshopuri studenților SNSPA. Mulțumirile speciale pentru succesul acestui demers se îndreaptă către colegii din toate structurile SNSPA și către echipa inimoasă de studenți BizMasters.
Inițiere și dezvoltare de platforme de conținut online
- Am inițiat în 2021 și realizat primul portal de resurse pentru cercetătorii în științe sociale aflați la început de carieră, Academic Advance Research Hub, care cuprinde articole, vodcasturi și link-uri utile. În 2022, l-am transformat într-o platformă de knowledge academic, incluzând și materiale utile celor care predau în mediul universitar. Poate fi consultat aici.
- Am inițiat în 2021 și realizat platforma de opinie LevelUp, prin care doctoranzii SNSPA în Management învață cum să își poplarizeze, prin vodcasturi și articole adresate publicului larg, progresul cercetării lor. Platforma poate fi vizitată aici.
Cercetare academică
În calitate de cercetător, m-am aplecat mai ales asupra a două teme fundamentale: managementul sustenabilității și transformarea digitală. Astfel, am lucrat analize privind problematicile de sustenabilitate,
egalitate de șanse și energie în mai multe proiecte ale căror beneficiari au fost, printre alții, Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Muncii și Egalității Sociale, având mai mult de zece publicații în reviste și volume academice internaționale.
- Începând cu 2023, colaborez în calitate de cercetător într-un proiect ambițios Horizon Europe al Uniunii Europene, AdJust (Advancing The Understanding of Challenges, Policy Options and Measures to Achieve a Just Energy Transition), realizat de un consorțiu interdisciplinar european format din 9 parteneri UE, 2 parteneri asociați din Marea Britanie și alți 11 parteneri asociați UE. Alături de ceilalți cercetători din cadrul proiectului, încercăm să propunem analize și soluții pertinente pentru o schimbare majoră în înțelegerea societății și economiei asupra repercusiunilor distributive ale tranziției spre neutralitatea climatică.
- În calitate de membru cercetător în cadrul proiectului „Incluziune și egalitate de șanse post-2020 – Cadru strategic național de politică pentru incluziunea socială și egalitatea de sanse post 2020”, cod SIPOCA 653, cod proiect 129157 (2019-2020), beneficiar Ministerul Muncii și Egalității Sociale, am participat activ la cercetarea problematicii sărăciei din România.
- În calitate de membru cercetător în cadrul proiectului „Starea Națiunii – construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11)”, co-finanțat prin Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), beneficiar Secretariatul General al Guvernului/Cancelaria Primului Ministru – Direcţia pentru strategii guvernamentale (2016-2019), am co-
realizat toate materialele de analiză pentru domeniile Energie și Economie. - Am publicat în co-autorat mai multe studii de pionierat pe tema transformării digitale, precum primul raport amplu din România privind nativii digitali la locul de muncă (2016) ori analiza relației dintre adoptarea sustenabilității în firmele din România și digitalizare (2022). Publicațiile academice rezultate din aceste demersuri pot fi regăsite pe Google Academic.